Terug naar Nieuws

Goed voorbereid op weg naar je wintersportbestemming:

Goed voorbereid op weg naar je wintersportbestemming:

 

Veel Nederlanders gaan weer met de auto naar de sneeuw. Ga jij ook de komende weken op wintersport, zorg voor een goede voorbereiding, 5 tips!

Al is Nederland ook winters, rijden met sneeuw en ijzel doen we gelukkig niet elke dag. Grotere kans op deze winterse omstandigheden heb je als je de komende weken op wintersport gaat. Ben jij een van die vele Nederlanders die binnenkort richting de sneeuw rijdt, zorg dan voor een goede voorbereiding. Vijf tips.

1. Controleer of winterbanden verplicht zijn

Winterbanden zijn geen verkooptruc van de garage. Ze geven meer grip op de weg bij sneeuw en ijs. De meeste landen kennen een verplichting van winterbanden bij winterse omstandigheden. Dit is bijvoorbeeld het geval in Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk. In de Aostavallei in Italië zijn winterbanden standaard verplicht, ongeacht het weer. De exacte regels per land kun je bekijken op de website van de ANWB.

2. Check je pechhulpverzekering

Met pech langs de kant van de weg staan is nooit prettig. Helemaal niet als het buiten ijskoud is en de auto langzaam onder een pak sneeuw verdwijnt. Controleer voor je vertrek of je de juiste pechhulpdekking hebt. Let daarbij naast buitenlanddekking op vervangend vervoer. Vaak krijg je voor een bepaald aantal dagen een vergelijkbare auto tot je beschikking, wanneer reparatie ter plaatse niet mogelijk is.
Het kan ook zijn dat je pechhulp hebt zonder dat je je ervan bewust bent. Bijvoorbeeld omdat het is inbegrepen bij je autoverzekering of via de autodealer waar je de auto gekocht hebt. Ga dit na voordat je besluit pechhulp aan te vragen bij een organisatie als ANWB of Route Mobiel.

3. Sneeuwkettingen

Net als bij winterbanden zijn de regels voor sneeuwkettingen per land anders. Als ze verplicht zijn, zie je dit in het land zelf aan het verkeersbord met de afbeelding van een wiel met sneeuwketting. Leg ze binnen handbereik in je auto, zodat je niet eerst de hele auto uit moet laden om erbij te kunnen.

4. Zorgverzekering en reisverzekering

Je zult niet de eerste zijn die tijdens je vakantie de berg verlaat op een banaan, of zelfs per helikopter. Elk jaar zijn er genoeg mensen die na een ongeval voor hoge kosten komen te staan omdat ze niet of onvoldoende verzekerd zijn. Eerder hebben we je al voorgelicht over de dekking van medische kosten in relatie tot jouw reisverzekering en zorgverzekering. Zorg dat je goed verzekerd op wintersport gaat.

5. Vermijd risico op aansprakelijkheid

Neem geen risico en kijk niet alleen wat verplicht is. Je krijgt geen boete als je uit voorzichtigheid standaard met winterbanden rijdt. Zijn ze verplicht en laat je het na, dan kunnen de gevolgen groot zijn. Naast een forse boete loop je het risico op volledige aansprakelijkheid wanneer je betrokken raakt bij een ongeval. Dit kan betekenen dat je zelf opdraait voor (een deel van) je eigen schade of de schade van de tegenpartij.

 

Bekijk ook

Fijne Feestdagen!

Fijne Feestdagen!
Het was in alle opzichten een bijzonder jaar...   Wij wensen jullie fijne feestdagen   en een gezond 2021!      
 

Heb jij ons al gespot?

Heb jij ons al gespot?
  Onze gevel voorzien van een persoonlijk tintje!