Terug naar Nieuws

2017 tot € 100.000 belastingvrij schenken

2017 tot € 100.000 belastingvrij schenken

Goed nieuws voor ouders die hun kinderen willen helpen bij de aankoop van een eerste huis. Per 2017 is het weer mogelijk om eenmalig tot € 100.000 belastingvrij te schenken. De belangrijkste voorwaarde is dat het geld besteed wordt aan een verbouwing, de aankoop van een huis of de aflossing van een hypotheekschuld. Dat is bijna een verdubbeling van de huidige maximale belastingvrije schenking.

Wanneer je een bedrag schenkt aan de (klein)kinderen, andere familie of goede vrienden, steekt de Belastingdienst al snel zijn hand uit. Je mag standaard € 2.122 belastingvrij schenken, ongeacht het doel of relatie tussen schenker en ontvanger. Bij grotere giften betaal je schenkbelasting, tenzij je recht hebt op een vrijstelling omdat het bijvoorbeeld een schenking van ouder op kind is. In dat geval mag je bijvoorbeeld jaarlijks € 5.304 belastingvrij schenken.
Meer informatie: Belastingdienst.nl - belastingvrij schenken & vrijstellingen in 2016

Een hoger bedrag schenken voor een woning

Is de schenking voor de aankoop of verbouwing van een woning bedoeld, of voor aflossing van een hypotheek of restschuld? Dan mag je dit jaar, onder voorwaarden, eenmalig tot € 53.016 belastingvrij schenken. Het is deze vrijstelling die per 2017 verhoogd wordt tot € 100.000.
Meer informatie: Belastingdienst.nl – Vrijstelling voor financiering eigen woning

Dit is toch niet nieuw?

De verruimde eenmalige fiscaal vriendelijke schenking is niet nieuw. In 2013 en 2014 kon al tot € 100.000 belastingvrij geschonken worden, als het geld gebruikt zou worden voor de aankoop of verbouwing van een woning, of aflossing op een hypotheek. Van die regeling werd veelvuldig gebruik gemaakt: naar schatting is zo’n 10% van de woningverkopen in die periode gerealiseerd met hulp van een schenking.

Per 2017 meer mogelijkheden

Over een half jaar wordt de eenmalige vrijstelling voor schenkingen omtrent de eigen woning bijna verdubbeld. Van € 53.016 naar € 100.000. Bovendien hoeft het niet langer te gaan om een schenking van ouder op kind. Als het aan de Belastingdienst ligt, komen ook andere familieleden of goede vrienden in aanmerking.

Dit zijn de eisen voor de vrijstelling van € 100.000:

De ontvanger is tussen de 18 en 40 jaar oudDe ontvanger heeft in 2013 of 2014 geen gebruik gemaakt van deze vrijstellingDe schenking wordt gebruikt voor:Aankoop, verbetering of onderhoud van de eigen woningAflossing van de eigenwoningschuld (hypotheek)Aflossing van een restschuld van een verkochte eigen woningAfkoop van rechten van erfpacht, opstal of beklemming

Wat scheelt het?

De tarieven voor schenkbelasting zijn niet alleen afhankelijk van het doel van de schenking, in dit geval een woning. Ook de relatie tussen schenker en ontvanger speelt een rol. Voor schenkingen tussen ouder en kind, grootouder en kleinkind, en andere relaties gelden verschillende tarieven. Bij een schenking van € 100.000 betaal je dit jaar bijna € 5.000 tot ruim € 29.000 schenkbelasting.

In de drie bovenstaande situaties betaal je in 2017 géén schenkbelasting. Dat scheelt tot bijna 30% voor de ontvanger. De schenking moet daarvoor wel aan bovengenoemde voorwaarden voldoen.

Hoe zit het met eerdere schenkingen?

De ‘eenmalig verhoogde vrijstelling’ voor de eigen woning spreekt eigenlijk voor zich. Je kunt er één keer gebruik van maken. De kans bestaat natuurlijk dat je in het verleden al eens een schenking voor je huis hebt ontvangen, van bijvoorbeeld € 40.000. Je hebt dan gebruik gemaakt van de eenmalig verhoogde vrijstelling, maar deze niet ten volle benut.
Soms zijn er mogelijkheden om nogmaals, deels, gebruik te maken van de vrijstelling. Er gelden verschillende voorwaarden, afhankelijk van of de schenking plaatsvond vóór 2010, in de periode 2010-2014 of in 2015/2016. Voor sommige regelingen van het overgangsrecht is in 2016 nog actie vereist. In dat geval doe je er goed aan om op korte termijn (ruim voor 2017) contact op te nemen met je financieel adviseur.

Lees ook: De groei uit de huizenprijzen? Integendeel: de bom is net gebarsten!

Heb je plannen om een schenking te doen? Dan loont het om daar nog een half jaar mee te wachten. Is de situatie wat ingewikkelder, vanwege eerdere schenkingen of omdat de ontvanger niet in de leeftijdscategorie 18 tot 40 jaar past? Dan kan het juist belangrijk zijn om nog dit jaar de zaken in orde te maken.

Bron: Wegwijs 2016

Bekijk ook

Fijne Feestdagen!

Fijne Feestdagen!
Het was in alle opzichten een bijzonder jaar...   Wij wensen jullie fijne feestdagen   en een gezond 2021!      
 

Heb jij ons al gespot?

Heb jij ons al gespot?
  Onze gevel voorzien van een persoonlijk tintje!